POTRAVINY VHODNÉ PŘI JATERNÍ DIETĚ
- Maso: libové, výběrová šunka
- Ryby: libové ryby
- Mléko a mléčné výrobky: nízkotučné, tvaroh
- Vejce: omezeně
- Tuky: oleje – olivový, slunečnicový, řepkový. V malém množství čerstvé máslo.
- Pečivo: starší chléb, pečivo, nekynuté z piškotu, třené těsto, bramborové a tvarohové těsto.
- Knedlíky – s kypřícím práškem, sodovkou, sněhem.
- Ovoce: téměř všechno, nejlépe syrové
- Zelenina: mrkev, celer, brokolice, kadeřávek, tykev, čínské zelí, rajče, pórek, pastinák
- Koření: bazalka, tymián, oregano, libeček, petržel, meduňka, šalvěj, vývar z hub
POTRAVINY NEVHODNÉ PŘI JATERNÍ DIETĚ
- Maso: tučné, vnitřnosti, uzené, zvěřina, uzeniny, vinná klobása, tučné vývary, zabíjačka,
- paštiky, konzervy, vuřty
- Ryby: šproty, uzené nebo tučné ryby, kaviár
- Mléko a mléčné výrobky: tučné, zrající sýry, smetana, smetanové jogurty
- Vejce: majolka, tatarka
- Tuky: sádlo, slanina, smažené
- Pečivo: čerstvé, kynuté, z listového těsta, zákusky, dorty, čokoláda, droždí, vdolky, omelety,
- luštěniny
- Ovoce: hrušky, bobuloviny
- Zelenina: zelí, kapusta, okurky, česnek, cibule, květák, ledový salát, kapusta
- Koření: pepř, paprika, nové koření, hořčice, ocet, hřebíček, kečup, ostré, masox, sójová
- omáčka, worcester
- Ořechy, mák, alkohol
Z kuchyňských úprav je vhodné vaření, dušení, pára, úprava v mikrovlnné troubě. Máslo
přidávat do hotových pokrmů. Místo octa použít citronovou šťávu. Zahušťovat nasucho
opraženou moukou.