eRecept na antikoncepci z pohodlí vašeho domova. Naše služba Gynlink je k dispozici 24 hodin denně. Do hodiny máte recept ve vaší e-mailové schránce.

Objednejte si eRecept z pohodlí vašeho domova do 24 hodin. Více zde.

 decoding

Přijmeme

ŽENSKOU SESTRU/PORODNÍ ASISTENTKU

Jsme Gynclin s.r.o., nestátní zdravotnické zařízení. Od roku 2012 poskytujeme ambulantní služby v oblasti gynekologie a porodnictví. Naší prioritou je poskytovat kvalitní zdravotní péči v souladu s nejnovějšími poznatky vědy.  Zakládáme si na budování vztahu s našimi klientkami a na tom, aby se u nás cítili komfortně.

Co byste měla splňovat

 

  • odbornou způsobilost v oboru ženská sestra/porodní asistentka
  • profesionální vystupování, empatii a výborné komunikační dovednosti
  • pozitivní přístup k práci, zodpovědnost, pečlivost
  • iniciativu a týmového ducha
  • uživatelskou znalost práce na PC, znalost programu PC Doktor výhodou
  • znalost anglického jazyka výhodou

 

Co můžeme nabídnout

  • pracovní poměr na plný nebo částečný úvazek
  • zázemí prosperující a stabilní společnosti
  • přátelský kolektiv
  • motivující finanční ohodnocení
  • lékařská péče
  • občerstvení na pracovišti
  • vynikající dopravní dostupnost a možnost parkování
  • výuka cizího jazyka na pracovišti, vzdělávací akce
  • 5 týdnů dovolené

 

Chcete-li se stát součástí našeho týmu, pak prosím zašlete své CV na

e-mail . Pro případný telefonický kontakt můžete volat na 60

 

Správná výživa podpoří zdárný růst a vývoj vašeho dítěte. Dietní opatření během plánování těhotenství a v jeho průběhu jsou shodné s obecnými principy zdravého stravování: ovoce a zelenina hojně, vláknina, bílkoviny, tuky s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin, omega-3 mastné kyseliny a složité cukry.

Co ano

  • omezit příjem olejů, tuků a cukrů na malé množství
  • vybírat si tuky s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin omega-3
    • zdrojem jsou ryby a např. olivový olej
  • zvýšit příjem bílkovin na 2–3 porce denně
    • 1 porce = 85 g masa, 115 g ryby, 140 g vařené čočky
  • mléčné výrobky 3 porce denně
    • 1 porce = 200 ml mléka, 140 g jogurtu, 40 g sýru
  • ovoce a zelenina 5 porcí denně
    • 1 porce = 1 jablko, 1 sklenice pomeranč. džusu, 3 lžíce čerstvé zeleniny
  • složité cukry 6–7 porcí denně
    • měly by tvořit největší část stravy
    • 1 porce = 2 krajíčky chleba, 140 g brambor, 4 lžíce vařené rýže, 6 lžic vařených těstovin
  • dostatečný příjem tekutin
    • 1,5–2 l/den

Co ne

V těhotenství je také vhodné některé potraviny omezit nebo zcela vynechat.

Syrové ryby

Sushi a podobné pokrmy raději vynechte, syrové ryby mohou obsahovat bakterie a parazity. Ryby jako mečoun, žralok či makrela mohou obsahovat rtuť, proto jejich konzumaci spíše omezte. Naopak tepelně upravené ryby jsou zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin, důležitých pro vývoj miminka, a jejich konzumace je vhodná alespoň 2–3krát týdně.

Sýry z nepasterizovaného mléka a majonéza

Tyto sýry koupíte spíše u farmářů, v obchodech bývají sýry obvykle vyrobeny z pasterizovaného mléka. Přesto si však raději vždy prohlédněte složení. U plísňových sýrů je riziko nákazy listeriózou, která může ohrozit vývoj plodu. Majonézu také raději vynechte.

Káva

Kofein obsažený v kávě může způsobit zhoršený průtok placentou, a tím i menší váhu plodu. Pít kávu můžete, ale je lepší její množství omezit.

Alkohol

Alkohol je nejlepší vynechat úplně. Může ohrozit vývoj mozku a způsobit až mentální retardaci plodu.

Silně kořeněná jídla

V těhotenství se často objevuje pálení žáhy, raději proto omezte výrazná koření, jako je kari.

Důležité složky stravy

Kyselina listová

Klíčovým vitamínem v těhotenství je kyselina listová resp. folát a její předštěpená forma. Odborníci doporučují užívat kyselinu listovou ve vitamínových doplňcích, u kterých je vstřebatelnost do organismu až 100%. Vstřebatelnost z potravin je zhruba 50%. Potřeba kyseliny listové při plánování těhotenství a do konce 12. týdne těhotenství je 800 µg denně. Od počátku 13. týdne těhotenství po jeho celou dobu a po dobu kojení 400 µg denně.

Kyselina listová podporuje správný vývoj nervového systému plodu, snižuje rizika spontánních potratů, rozštěpů páteře plodu, vrozených srdečních vad plodu.

Zdroje kyseliny listové v potravě

  • listová zelenina
    • ledový salát, čínské zelí, hlávkový salát
  • zelenina
    • květák, brokolice, zelí, kapusta, špenát, růžičková kapusta, zelený hrášek, fazolové lusky, okurky, dýně, červená řepa, rajčata
  • obilniny
    • celá obilná zrna (zejména klíčky), celozrnné výrobky (celozrnný chléb, müsli)
  • ovoce
    • mango, avokádo, pomeranče, banány, třešně, višně, jahody, maliny, angrešt
  • ořechy
    • vlašské ořechy, pistáciové ořechy
  • některé mléčné výrobky
    • měkké sýry

Poznámka: Játra, vnitřnosti a plísňové sýry se v těhotenství nedoporučují. Zelenina se doporučuje čerstvá, protože vařením ztrácí značnou část vitamínů.

Kyselina listová v doplňcích stravy

K výše popsané zdravé stravě se doporučuje užívání těhotenských vitamínů, zejména těch, které kromě kyseliny listové obsahují také její předštěpenou aktivní účinnou formu – foláty.

Jedním z těchto přípravků je např. Superfolin 1 (plánování a těhotenství do 12. týdne) a Superfolin 2 (od 13. týdne až do ukončení kojení).

Alternativně např. Femibion bez jódu, pokud se žena léčí se štítnou žlázou.

Vápník

Těhotná žena i dítě potřebují vápník pro zdravý vývoj kostí a zubů. Vápník dále příznivě ovlivňuje krevní oběh, svalovou a nervovou tkáň. Optimální množství je 1 000 mg denně. Zdroji vápníku jsou zejména mléčné výrobky, z těch ostatních např. brokolice a kapusta. Také některé potraviny jako ovocné džusy a cereálie jsou obohaceny vápníkem. 

PotravinaMnožstvíObsah vápníku
Celozrnné cereálie (obiloviny)1 šálek (40 g) obohacené vápníkem3–1 000 mg
Mléko1 šálek (250 ml) odstředěné mléko299 mg
Jogurt170 g nízkotučný ovocný235 mg
Sýr8 g mozzarella222 mg
Losos85 g růžový losos181 mg
Špenát95 g vařený145 mg
Džus1 sklenička (250 ml) pomerančový džus obohacený o vápník348 mg

Vitamin D

Vitamin D také pomáhá dítěti a těhotné ženě ke zdravému vývoji kostí a zubů. Optimální množství je 600 IU mg denně. Zdroji vitamínu D jsou tučné ryby, mezi něž patří losos, obohacené mléko a obohacený pomerančový džus.  

PotravinaMnožstvíVitamin D obsah
Ryba85 g vařený losos447 IU
Džus1 sklenička (250 ml) pomerančový džus obohacený o vápník a vitamín D100 IU
Mléko 1 šálek (250 ml) plnotučné mléko115 IU
Vajíčka1 velké, natvrdo uvařené vejce (50 g)44 IU

Bílkoviny

Bílkoviny jsou klíčové pro růst dítěte, zejména ve II. a III. trimestru těhotenství. Jejich optimální přísun činí 71 g denně. Zdroji bílkovin jsou zejména libové hovězí maso, drůbež, ryby a vajíčka. Dalšími zdroji jsou sušené fazole a hrách, tofu, mléčné výrobky a arašídové máslo

PotravinaMnožstvíBílkoviny obsah
Cottage sýr1 balení (200 g) nízkotučný 1%28 g
Drůbež86 g upravená drůbeží prsa bez kostí a kůže26 g
Ryby85 g růžový losos16.8 g
Čočka1/2 šálku (100 g) vařená čočka8.9 g
Mléko1 šálek (250 ml) plnotučné mléko8.3 g
Arašídové máslo32 g obohacené o vitamíny a minerály8.2 g
Vajíčka1 velké natvrdo uvařené vejce (50 g)6.3 g

Železo

Organismus potřebuje železo k tvorbě krevního barviva hemoglobinu, bílkoviny, která se nachází v červených krvinkách a transportuje kyslík do všech tkání. Během těhotenství se zvětší objem cirkulující krve tak, aby bylo krví dostatečně zásobené i dítě, což zvyšuje nároky na přísun železa. Při jeho nedostatku se zvyšuje únava a náchylnost k infekcím. Roste riziko předčasného porodu a nízké porodní váhy novorozence.

Potřeba železa je 27 mg denně. Zdroji železa jsou zejména libové hovězí maso, drůbež, ryby a železem obohacené cereálie, fazole a zelenina.  

PotravinaMnožstvíŽelezo obsah
Cereálie1  šálek (40 g) ovesné vločky obohacené železem29.7 mg
Fazole1/2 šálku (90 g) vařené fazole2.9 mg
Špenát1/2 šálku (95 g) vařený špenát1.9 mg
Maso85 g pečená hovězí svíčková2.6 mg
Drůbež85 g pečená krůta0.9 mg

Železo lze doplnit také pomocí vhodných přípravků. Při chudokrevnosti (anémii) z nedostatku železa vám lékař vhodný přípravek doporučí.

Ke zlepšení vstřebávání železa jak z potravin, tak z doplňků stravy, se doporučuje konzumovat nápoje či potraviny s vysokým obsahem vitamínu C. Např. pomerančový džus, rajčatová šťáva nebo jahody. Pomerančový džus by neměl být obohacen o vápník, neboť ten naopak snižuje vstřebávání železa.

 decoding  decoding  decoding  decoding  decoding

Objednávejte se, prosím, výhradně přes náš online servis.

+420 266 010 292