Správná výživa podpoří zdárný růst a vývoj vašeho dítěte. Dietní opatření během plánování těhotenství a v jeho průběhu jsou shodné s obecnými principy zdravého stravování: ovoce a zelenina hojně, vláknina, bílkoviny, tuky s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin, omega-3 mastné kyseliny a složité cukry.
Co ano
- omezit příjem olejů, tuků a cukrů na malé množství
- vybírat si tuky s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin omega-3
- zdrojem jsou ryby a např. olivový olej
- zvýšit příjem bílkovin na 2–3 porce denně
- 1 porce = 85 g masa, 115 g ryby, 140 g vařené čočky
- mléčné výrobky 3 porce denně
- 1 porce = 200 ml mléka, 140 g jogurtu, 40 g sýru
- ovoce a zelenina 5 porcí denně
- 1 porce = 1 jablko, 1 sklenice pomeranč. džusu, 3 lžíce čerstvé zeleniny
- složité cukry 6–7 porcí denně
- měly by tvořit největší část stravy
- 1 porce = 2 krajíčky chleba, 140 g brambor, 4 lžíce vařené rýže, 6 lžic vařených těstovin
- dostatečný příjem tekutin
- 1,5–2 l/den
Co ne
V těhotenství je také vhodné některé potraviny omezit nebo zcela vynechat.
Syrové ryby
Sushi a podobné pokrmy raději vynechte, syrové ryby mohou obsahovat bakterie a parazity. Ryby jako mečoun, žralok či makrela mohou obsahovat rtuť, proto jejich konzumaci spíše omezte. Naopak tepelně upravené ryby jsou zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin, důležitých pro vývoj miminka, a jejich konzumace je vhodná alespoň 2–3krát týdně.
Sýry z nepasterizovaného mléka a majonéza
Tyto sýry koupíte spíše u farmářů, v obchodech bývají sýry obvykle vyrobeny z pasterizovaného mléka. Přesto si však raději vždy prohlédněte složení. U plísňových sýrů je riziko nákazy listeriózou, která může ohrozit vývoj plodu. Majonézu také raději vynechte.
Káva
Kofein obsažený v kávě může způsobit zhoršený průtok placentou, a tím i menší váhu plodu. Pít kávu můžete, ale je lepší její množství omezit.
Alkohol
Alkohol je nejlepší vynechat úplně. Může ohrozit vývoj mozku a způsobit až mentální retardaci plodu.
Silně kořeněná jídla
V těhotenství se často objevuje pálení žáhy, raději proto omezte výrazná koření, jako je kari.
Důležité složky stravy
Kyselina listová
Klíčovým vitamínem v těhotenství je kyselina listová resp. folát a její předštěpená forma. Odborníci doporučují užívat kyselinu listovou ve vitamínových doplňcích, u kterých je vstřebatelnost do organismu až 100%. Vstřebatelnost z potravin je zhruba 50%. Potřeba kyseliny listové při plánování těhotenství a do konce 12. týdne těhotenství je 800 µg denně. Od počátku 13. týdne těhotenství po jeho celou dobu a po dobu kojení 400 µg denně.
Kyselina listová podporuje správný vývoj nervového systému plodu, snižuje rizika spontánních potratů, rozštěpů páteře plodu, vrozených srdečních vad plodu.
Zdroje kyseliny listové v potravě
- listová zelenina
- ledový salát, čínské zelí, hlávkový salát
- zelenina
- květák, brokolice, zelí, kapusta, špenát, růžičková kapusta, zelený hrášek, fazolové lusky, okurky, dýně, červená řepa, rajčata
- obilniny
- celá obilná zrna (zejména klíčky), celozrnné výrobky (celozrnný chléb, müsli)
- ovoce
- mango, avokádo, pomeranče, banány, třešně, višně, jahody, maliny, angrešt
- ořechy
- vlašské ořechy, pistáciové ořechy
- některé mléčné výrobky
- měkké sýry
Poznámka: Játra, vnitřnosti a plísňové sýry se v těhotenství nedoporučují. Zelenina se doporučuje čerstvá, protože vařením ztrácí značnou část vitamínů.
Kyselina listová v doplňcích stravy
K výše popsané zdravé stravě se doporučuje užívání těhotenských vitamínů, zejména těch, které kromě kyseliny listové obsahují také její předštěpenou aktivní účinnou formu – foláty.
Jedním z těchto přípravků je např. Superfolin 1 (plánování a těhotenství do 12. týdne) a Superfolin 2 (od 13. týdne až do ukončení kojení).
Alternativně např. Femibion bez jódu, pokud se žena léčí se štítnou žlázou.
Vápník
Těhotná žena i dítě potřebují vápník pro zdravý vývoj kostí a zubů. Vápník dále příznivě ovlivňuje krevní oběh, svalovou a nervovou tkáň. Optimální množství je 1 000 mg denně. Zdroji vápníku jsou zejména mléčné výrobky, z těch ostatních např. brokolice a kapusta. Také některé potraviny jako ovocné džusy a cereálie jsou obohaceny vápníkem.
Potravina | Množství | Obsah vápníku |
Celozrnné cereálie (obiloviny) | 1 šálek (40 g) obohacené vápníkem | 3–1 000 mg |
Mléko | 1 šálek (250 ml) odstředěné mléko | 299 mg |
Jogurt | 170 g nízkotučný ovocný | 235 mg |
Sýr | 8 g mozzarella | 222 mg |
Losos | 85 g růžový losos | 181 mg |
Špenát | 95 g vařený | 145 mg |
Džus | 1 sklenička (250 ml) pomerančový džus obohacený o vápník | 348 mg |
Vitamin D
Vitamin D také pomáhá dítěti a těhotné ženě ke zdravému vývoji kostí a zubů. Optimální množství je 600 IU mg denně. Zdroji vitamínu D jsou tučné ryby, mezi něž patří losos, obohacené mléko a obohacený pomerančový džus.
Potravina | Množství | Vitamin D obsah |
Ryba | 85 g vařený losos | 447 IU |
Džus | 1 sklenička (250 ml) pomerančový džus obohacený o vápník a vitamín D | 100 IU |
Mléko | 1 šálek (250 ml) plnotučné mléko | 115 IU |
Vajíčka | 1 velké, natvrdo uvařené vejce (50 g) | 44 IU |
Bílkoviny
Bílkoviny jsou klíčové pro růst dítěte, zejména ve II. a III. trimestru těhotenství. Jejich optimální přísun činí 71 g denně. Zdroji bílkovin jsou zejména libové hovězí maso, drůbež, ryby a vajíčka. Dalšími zdroji jsou sušené fazole a hrách, tofu, mléčné výrobky a arašídové máslo.
Potravina | Množství | Bílkoviny obsah |
Cottage sýr | 1 balení (200 g) nízkotučný 1% | 28 g |
Drůbež | 86 g upravená drůbeží prsa bez kostí a kůže | 26 g |
Ryby | 85 g růžový losos | 16.8 g |
Čočka | 1/2 šálku (100 g) vařená čočka | 8.9 g |
Mléko | 1 šálek (250 ml) plnotučné mléko | 8.3 g |
Arašídové máslo | 32 g obohacené o vitamíny a minerály | 8.2 g |
Vajíčka | 1 velké natvrdo uvařené vejce (50 g) | 6.3 g |
Železo
Organismus potřebuje železo k tvorbě krevního barviva hemoglobinu, bílkoviny, která se nachází v červených krvinkách a transportuje kyslík do všech tkání. Během těhotenství se zvětší objem cirkulující krve tak, aby bylo krví dostatečně zásobené i dítě, což zvyšuje nároky na přísun železa. Při jeho nedostatku se zvyšuje únava a náchylnost k infekcím. Roste riziko předčasného porodu a nízké porodní váhy novorozence.
Potřeba železa je 27 mg denně. Zdroji železa jsou zejména libové hovězí maso, drůbež, ryby a železem obohacené cereálie, fazole a zelenina.
Potravina | Množství | Železo obsah |
Cereálie | 1 šálek (40 g) ovesné vločky obohacené železem | 29.7 mg |
Fazole | 1/2 šálku (90 g) vařené fazole | 2.9 mg |
Špenát | 1/2 šálku (95 g) vařený špenát | 1.9 mg |
Maso | 85 g pečená hovězí svíčková | 2.6 mg |
Drůbež | 85 g pečená krůta | 0.9 mg |
Železo lze doplnit také pomocí vhodných přípravků. Při chudokrevnosti (anémii) z nedostatku železa vám lékař vhodný přípravek doporučí.
Ke zlepšení vstřebávání železa jak z potravin, tak z doplňků stravy, se doporučuje konzumovat nápoje či potraviny s vysokým obsahem vitamínu C. Např. pomerančový džus, rajčatová šťáva nebo jahody. Pomerančový džus by neměl být obohacen o vápník, neboť ten naopak snižuje vstřebávání železa.