Správná výživa podpoří zdárný růst a vývoj vašeho dítěte. Dietní opatření během plánování těhotenství a v jeho průběhu jsou shodné s obecnými principy zdravého stravování: ovoce a zelenina hojně, vláknina, bílkoviny, tuky s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin, omega-3 mastné kyseliny a složité cukry.
Co ano
- omezit příjem olejů, tuků a cukrů na malé množství
- vybírat si tuky s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin omega-3
- zdrojem jsou ryby a např. olivový olej
- zvýšit příjem bílkovin na 2–3 porce denně
- 1 porce = 85 g masa, 115 g ryby, 140 g vařené čočky
- mléčné výrobky na 3 porce denně
- 1 porce = 200 ml mléka, 140 g jogurtu, 40 g sýru
- ovoce a zelenina 5 porcí denně
- 1 porce = 1 jablko, 1 sklenice pomeranč. džusu, 3 lžíce čerstvé zeleniny
- složité cukry 6–7 porcí denně
- měly by tvořit největší část stravy
- 1 porce = 2 krajíčky chleba, 140 g brambor, 4 lžíce vařené rýže, 6 lžic vařených těstovin
- dostatečný příjem tekutin
- 1,5–2 l/den
Co ne
V těhotenství je také vhodné některé potraviny omezit nebo zcela vynechat.
Syrové ryby
Sushi a podobné pokrmy raději vynechejte, syrové ryby mohou obsahovat bakterie a parazity. Ryby jako mečoun, žralok či makrela mohou obsahovat rtuť, proto jejich konzumaci spíše omezte. Naopak tepelně upravené ryby jsou zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin, důležitých pro vývoj miminka, a je vhodná jejich konzumace alespoň 2–3krát týdně.
Sýry z nepasterizovaného mléka a majonéza
Tyto sýry koupíte spíše u farmářů, v obchodech bývají sýry obvykle z pasterizovaného mléka. Přesto si však prohlédněte složení. U plísňových sýrů je riziko nákazy listeriózou, která může být pro vývoj plodu riziková. Majonézu také raději vynechte.
Káva
Kofein obsažený v kávě může způsobit zhoršený průtok placentou, a tím i menší váhu plodu. Pít kávu můžete, ale je lepší její množství omezit nebo vynechat.
Alkohol
Alkohol je nejlepší vynechat úplně. Může ohrozit vývoj mozku až mentální retardaci plodu.
Silně kořeněná jídla
V těhotenství se často objevuje pálení žáhy, proto výrazná koření jako je kari raději omezte.
Důležité složky stravy
Kyselina listová
Klíčovým vitamínem v těhotenství je kyselina listová resp. folát a její předštěpená forma. Odborníci doporučují užívat kyselinu listovou ve vitamínových doplňcích, kde je vstřebatelnost do organizmu až 100%. Vstřebatelnost z potravin je zhruba 50%. Potřeba kyseliny listové při plánování těhotenství a do konce 12. týdne těhotenství je 800 µg denně. Od počátku 13. týdne těhotenství po jeho celou dobu a po dobu kojení 400 µg denně.
Kyselina listová podporuje správný vývoj nervového systému plodu, snižuje rizika spontánních potratů, rozštěpů páteře plodu, vrozených srdečních vad plodu.
Zdroje kyseliny listové v potravě
- listová zelenina
- ledový salát, čínské zelí, hlávkový salát
- zelenina
- květák, brokolice, zelí, kapusta, špenát, růžičková kapusta, zelený hrášek, fazolové lusky, okurky, dýně, červená řepa, rajčata
- obilniny
- celá obilná zrna (zejména klíčky), celozrnné výrobky (celozrnný chléb, müsli)
- ovoce
- mango, avokádo, pomeranče, banány, třešně, višně, jahody, maliny, angrešt
- ořechy
- vlašské ořechy, pistáciové ořechy
- některé mléčné výrobky
- měkké sýry
Poznámka: Játra, vnitřnosti a plísňové sýry se v těhotenství nedoporučují. Zelenina se doporučuje čerstvá, protože vařením ztrácí značnou část vitamínů.
Kyselina listová v doplňcích stravy
K výše popsané zdravé stravě se doporučuje užívání těhotenských vitamínů, zejména těch, které kromě kyseliny listové obsahují také její předštěpenou aktivní účinnou formu – foláty.
Jedním z těchto přípravků je např. Superfolin 1 (plánování a těhotenství do 12. týdne) a Superfolin 2 (od 13. týdne až do ukončení kojení).
Alternativně např. Femibion bez jódu, pokud se žena léčí se štítnou žlázou.
Vápník
Těhotná žena i dítě potřebují vápník pro zdravý vývoj kostí a zubů. Vápník dále příznivě ovlivňuje krevní oběh, svalovou a nervovou tkáň. Optimální množství je 1 000 mg denně. Zdroji vápníku jsou zejména mléčné výrobky, z těch ostatních např. brokolice a kapusta. Také některé potraviny jako ovocné džusy a cereálie jsou obohaceny vápníkem.
Potravina | Množství | Obsah vápníku |
Celozrnné cereálie (obiloviny) | 1 šálek (40 g) obohacené vápníkem | 3 – 1,000 mg |
Mléko | 1 šálek (250 ml) odstředěné mléko | 299 mg |
Jogurt | 170 g nízkotučný ovocný | 235 mg |
Sýr | 8 g mozzarella | 222 mg |
Losos | 85 g růžový losos | 181 mg |
Špenát | 95 g vařený | 145 mg |
Džus | 1 sklenička (250 ml) pomerančový džus obohacený o vápník | 348 mg |
Vitamín D
Vitamin D také pomáhá dítěti a těhotné ženě ke zdravému vývoji kostí a zubů. Optimální množství je 600 IU mg denně. Zdroji vitamínu D jsou tučné ryby, jako je losos, obohacené mléko a obohacený pomerančový džus.
Potravina | Množství | Vitamin D obsah |
Ryba | 85 g vařený losos | 447 IU |
Džus | 1 sklenička (250 ml) pomerančový džus obohacený o vápník a vitamín D | 100 IU |
Mléko | 1 šálek (250 ml) plnotučné mléko | 115 IU |
Vajíčka | 1 velké natvrdo uvařené vejce (50 g) | 44 IU |
Bílkoviny
Bílkoviny jsou klíčové pro růst dítěte, zejména ve II. a III. trimestru těhotenství. Potřeba je 71 g denně. Zdroji bílkovin jsou zejména libové hovězí maso, drůbež, ryby a vajíčka. Dalšími zdroji jsou sušené fazole a hrách, tofu, mléčné výrobky a arašídové máslo.
Potravina | Množství | Bílkoviny obsah |
Cottage sýr | 1 balení (200 g) nízkotučný 1% | 28 g |
Drůbež | 86 g upravená drůbeží prsa bez kostí a kůže | 26 g |
Ryby | 85 g růžový losos | 16.8 g |
Čočka | 1/2 šálku (100 g) vařená čočka | 8.9 g |
Mléko | 1 šálek (250 ml) plnotučné mléko | 8.3 g |
Arašídové máslo | 32 g obohacené o vitamíny a minerály | 8.2 g |
Vajíčka | 1 velké natvrdo uvařené vejce (50 g) | 6.3 g |
Železo
Organismus potřebuje železo k tvorbě krevního barviva hemoglobinu, bílkoviny, která se nachází v červených krvinkách a která transportuje kyslík do všech tkání. Během těhotenství se zvětší objem cirkulující krve tak, aby bylo krví dostatečně zásobené i dítě, což zvyšuje nároky na přísun železa. Při nedostatku železa se zvyšuje únava a náchylnost k infekcím. Zvyšuje se riziko předčasného porodu a nízké porodní váhy novorozence.
Potřeba železa je 27 mg denně. Zdroji železa jsou zejména libové hovězí maso, drůbež, ryby. Dalšími zdroji jsou železem obohacené cereálie, fazole a zelenina.
Potravina | Množství | Železo obsah |
Cereálie | 1 šálek (40 g) ovesné vločky obohacené železem | 29.7 mg |
Fazole | 1/2 šálku (90 g) vařené fazole | 2.9 mg |
Špenát | 1/2 šálku (95 g) vařený špenát | 1.9 mg |
Maso | 85 g pečená hovězí svíčková | 2.6 mg |
Drůbež | 85 g pečená krůta | 0.9 mg |
Železo lze doplnit také pomocí přípravků s obsahem železa. Při chudokrevnosti (anémii) z nedostatku železa vám lékař doporučí vhodný přípravek s obsahem železa.
Ke zlepšení vstřebávání železa jak z potravin, tak z doplňků stravy, se doporučuje konzumovat nápoje či potraviny s vysokým obsahem vitamínu C. Např. pomerančový džus, rajčatová šťáva nebo jahody. Pomerančový džus by neměl být obohacen o vápník, neboť ten naopak snižuje vstřebávání železa.
Nejste si jistá, jaké potraviny můžete/nemůžete užívat během těhotenství? Obraťte se na svého obvodního gynekologa nebo naše gynekologické centrum.
Chcete si být jistá, že vývoj vašeho miminka probíhá v pořádku? Ozvěte se nám – rádi vám prozradíme víc o prenatálním testu Panorama.